D-vitamin 

Den mänskliga kroppen kan få tillgång till D-vitamin på två sätt. Genom maten vi äter och genom vår huds egen produktion av vitaminet när den exponeras för ultraviolett ljus av typen UVB. Under svenska högsommaren får vi i oss tillräckligt med D-vitamin efter ungefär en kvart i solen. Då kan vi också lagra vitaminet i kroppen under några veckor ...

Den mänskliga kroppen kan få tillgång till D-vitamin på två sätt. Genom maten vi äter och genom vår huds egen produktion av vitaminet när den exponeras för ultraviolett ljus av typen UVB. Under svenska högsommaren får vi i oss tillräckligt med D-vitamin efter ungefär en kvart i solen. Då kan vi också lagra vitaminet i kroppen under några veckor och behöver därför inte sol varje dag. Problemet är att UVB-strålarna filtreras bort av atmosfären när solen står för lågt på himlen. Det innebär att mellan oktober och mars har vi här i norr inte tillräckligt starkt solljus för att kroppen ska kunna producera eget D-vitamin i nämnvärd mängd. 

 

Därför behöver vi D-vitamin 

D-vitamin är bra för att tarmen ska kunna ta upp kalcium och fosfat – som är viktiga faktorer i att bibehålla ett starkt skelett och friska tänder. D-vitamin bidrar också till immunförsvarets normala funktion. D-vitamin är olika viktigt beroende på var i livet man befinner sig. Enligt livsmedelsverket bör vuxna personer få i sig 10 mikrogram D-vitamin om dagen. Personer över 75 år där upptagningsförmågan av D-vitamin i huden har minskat, personer med mörk hudton, som naturligt har ett högre skydd mot solen, och de som spenderar mycket tid inomhus behöver få i sig ännu lite mer D-vitamin, cirka 20 mikrogram om dagen.  

 

D-vitamin i mat

Med i princip alla vitaminer och mineraler brukar man säg att en god, varierad kost är tillräckligt för att få i oss de halter vi behöver, med D-vitamin däremot stämmer inte detta. Även om vi kan äta livsmedel som innehåller D-vitamin, till exempel fet fisk, D-vitaminberikade mjölkprodukter, kött och ägg, är inte det alltid tillräckligt för att täcka vårt dagliga behov, då speciellt under vinterhalvåret. Då kan man behöva ta D-vitamintillskott, antigen enskilt eller i kombination med andra vitaminer.  

 

D-vitamin - biverkningar och överdoser

Att få i sig för mycket D-vitamin via kosten eller sola sig till ett D-vitaminöverskott är i princip omöjligt. Det är först om du äter flera olika kosttillskott som innehåller D-vitamin eller om du medvetet överdoserar vitaminet som du kan drabbas av biverkningar. Detta kan vara potentiellt skadligt då stora mängder D-vitamin kan leda till förhöjda nivåer av kalcium i blodet, kalciumlagringar och njursvikt. Enligt den europeiska livsmedelssäkerhets-myndigheten (EFSA) ligger den övre gränsen för D-vitaminintag på 100 mikrogram om dagen. 

 

D-vitamin för barn

Långvarig och svår D-vitaminbrist kan hos barn leda till rakiteller engelska sjukan som den också kallas. Denna sjukdom är extremt ovanlig i Sverige då vi har god tillgång till både näringsrik mat och näringstillskott. Rakit innebär att kalcium inte kan lagras som det ska i skelettet och påverkar skelettets tillväxt. Detta leder till att de drabbade skelettdelarna bli ojämna och mjuka, ojämnheter tenderar att uppstå vid handleder och fotknölar. Barnen blir ofta hjulbenta, får emaljskador på de permanenta tänderna och drabbas enklare av benbrott. Allmänna symtom är utöver detta är svaghet och ökad infektionskänslighet. Det är viktigt att gravida får i sig tillräckligt mycket D-vitamin både för sin egen skull och för att bygga upp fostrets skelett. Bröstmjölk innehåller naturligt ganska låga halter D-vitamin därför får alla småbarn i Sverige D-vitamin från barnavårdscentralen i form av D-droppar. 

Läs mer

Filtrera

Varumärken

  

Köp presentkort

  
Visar 1 - 10 av 10 artiklar
Visar 1 - 10 av 10 artiklar