Järn 

För att kroppen ska fungera normalt och du ska må bra är det oerhört viktigt att få i sig rätt mängd av olika mineraler och vitaminer, däribland järn. Järn är ett livsnödvändig mineral som ingår i blodets röda ämne, hemoglobin. Hemoglobinets uppgift är att transportera runt syre från lungorna ut i kroppen. Dessutom är järn en komponent i produkt...

För att kroppen ska fungera normalt och du ska må bra är det oerhört viktigt att få i sig rätt mängd av olika mineraler och vitaminer, däribland järn. Järn är ett livsnödvändig mineral som ingår i blodets röda ämne, hemoglobin. Hemoglobinets uppgift är att transportera runt syre från lungorna ut i kroppen. Dessutom är järn en komponent i produktionen av dopamin som påverkar våra musklers rörelseförmåga och vårt humör. Om man jämför med andra näringsämnen är järn svårt för kroppen att ta upp. Ungefär 5 till 10 procent av ett livsmedels järnhalt kan kroppen ta till sig, och det finns andra ämnen som hämmar kroppens järnupptagningsförmåga ännu mer, till exempel kalcium, polyfenoler (finns i te, kaffe, vin) och fytinsyra (finns i spannmålsskal). 

Järn i mat 

De livsmedel som innehåller den högsta halten järn är inälvsmat så som lever och blod men finns även i kött, ägg och skaldjur. Även vegetabiliska livsmedel till exempel fullkornsprodukter, nötter och frön, torkad frukt och baljväxter innehåller järn. Det är dock viktigt att komma ihåg att vegetabiliska produkter inte innehåller lika höga halter järn som animaliska produkter gör. Det är därför extra viktigt för veganer och vegetarianer att vara noga med att se till att de får i sig fullständiga doser av järn varje dag. För att förbättra kroppens upptagningsförmåga av järn kan man i samband med intagandet av järnrik mat äta c-vitamin.  

Järnbrist 

Alla mineraler och vitaminer spelar en viktig roll i kroppen, att ha brist på någon av dem är alltid mer eller mindre problematiskt. Den vanligaste anledningen till att drabbas av järnbrist är efter förlust av blod. När järnförråden i kroppen töms fortare än de hinner fyllas på drabbas man av blodbrist eller järnbristanemi. Av naturliga skäl är det främst menstruerande flickor och kvinnor som drabbas av järnbrist, men det är också vanligt bland tonåringar och gravida personer. Typiska symptom vid järnbrist och järnbristanemi är blek hy, trötthet, andfåddhet, och nedsatt immunförsvar.

Biverkningar 

Alla människor behöver järn, men bara i små doser. Fertila kvinnor behöver ungefär 15 milligram om dagen medan övriga vuxna behöver 9 milligram om dagen. Friska män som äter en varierad kost behöver vanligtvis inte komplettera med tillskott. Allt för stort intag kan vara farligt då järn blir giftigt i större mängder.

Järn till barn 

Tillväxtperioden är extra känslig för rubbningar i näringsbalansen. Barn under tre år är de som har störst risk att lida allvarliga konsekvenser av järnbrist då man har sett att detta kan påverka den neurologiska utvecklingen negativt. Barn med en födelsevikt under 2500 gram är särskilt känsliga och bör ges järntillskott rutinmässigt. Lite större barn, mellan sex och nio år, behöver få i sig ett dagligt järnintag av ungefär nio milligram. 

Läs mer

Varumärken

  

Köp presentkort

  
Visar 1 - 6 av 6 artiklar
Visar 1 - 6 av 6 artiklar