Varumärken

  

Offer a gift card

  

Varumärke: Lakritsfabriken

Lakrits fanns redan år 4000 f.Kr. Då användes lakritsroten som läkemedel i Mellanöstern. Egyptierna lade också lakritsrot i Faraonernas gravar, som ”färdkost” vid deras resa till det okända. Den mjuka lakritsen uppfanns av misstag år 1760, när en engelsk apotekare råkade hälla mjöl i lakritsmedikamentet han kokade.

Lakrits fanns redan år 4000 f.Kr. Då användes lakritsroten som läkemedel i Mellanöstern. Egyptierna lade också lakritsrot i Faraonernas gravar, som ”färdkost” vid deras resa till det okända. Den mjuka lakritsen uppfanns av misstag år 1760, när en engelsk apotekare råkade hälla mjöl i lakritsmedikamentet han kokade.

Söt lakrits innehåller lakritsrot samt smaksätts ofta med anis, och salt lakrits innehåller även salmiak. Lakritsrot är en ärtväxt som växer vilt i Medelhavsområdet, Ryssland, Kina och Iran. Lakritsroten skördas vart 3-4 år och det är rötterna som används till lakritstillverkningen.

Först soltorkas rötterna för att sedan malas till ett brunt pulver. Därefter kokas pulvret till en tjock seg massa som knådas och pressas ut till långa stänger som får torkas i några dagar innan de används. Detta är en hård lakrits som oftast äts i Italien. I Skandinavien gör vi mjuklakrits, en blandning av socker, mjöl och lakrits. Lakritsfabriken använder rismjöl, därför har lakritsen en bättre konsistens och är dessutom glutenfri. Lakrits smaksätts ofta med bland annat anis, apelsin eller mint och en del lakrits blandas dessutom med gummi arabicum (kåda från ett afrikanskt akacieträd) för att bli mjuka pastiller.

Lakritsrot har använts som medicin sedan 1600-talet och tidigare, och användes då främst mot "dålig mage". Den söta smaken i lakrits verkar även som slemlösande vid hosta och används fortfarande flitigt i hostmediciner och halstabletter.

Mer
Visar 1 - 5 av 5 artiklar
Visar 1 - 5 av 5 artiklar