B-vitamin 

B-vitamin är en grupp vitaminer som består av åtta kemiska olika ämnen. Alla åtta är vattenlösliga och spelar en viktig roll för våra cellers ämnesomsättning. Alla ämnen är namngivna med både en siffra och ett kemiskt namn och alla har lite olika funktioner i kroppen. De åtta B-vitaminerna är B1 Tiamin, B2 Riboflavin, B3 Niacin, B5 Pantotensyra,...

B-vitamin är en grupp vitaminer som består av åtta kemiska olika ämnen. Alla åtta är vattenlösliga och spelar en viktig roll för våra cellers ämnesomsättning. Alla ämnen är namngivna med både en siffra och ett kemiskt namn och alla har lite olika funktioner i kroppen. De åtta B-vitaminerna är B1 Tiamin, B2 Riboflavin, B3 Niacin, B5 Pantotensyra, B6 Pyridoxin, B7 Biotin, B9 Folsyra och B12 Kobalamin.

 

Därför behöver vi B-vitamin

Den mänskliga kroppen kan inte själv producera vitamin och det är därför viktigt att via maten få i sig alla de ämnen vi behöver för vår kropps normala funktion och för vårt välmående. Det finns som sagt totalt åtta olika B-vitaminer men det är framför allt tre som är extra viktiga för människor. Vitamin B12 är nödvändig för att cellernas ämnesomsättning ska fungera normalt men även för bildande av nya blodkroppar. Vitamin B6 är viktig för att kroppen ska kunna omsätta protein. Protein är i sin tur involverad i många av kroppens funktioner, bland annat är det en central del i våra DNA-strängar. Vitamin B9 reglerar skapandet av nya celler och röda blodkroppar, i förlängningen innebär det att vitamin B9 hjälper kroppen att hålla uppe normala blodnivåer. De övriga B-vitaminerna har även de viktiga roller när det kommer till ämnesomsättning, celldelning och för elektrontransport. 

 

B-vitaminbrist

Som med andra vitaminer är det främst vissa grupper som riskerar att drabbas av bristsymptom. Veganer eller personer som av andra anledningar får i sig låga halter av vitamin B12 kan antingen behöva höja intaget av B12-rik kost, eller om det inte är möjligt, börja äta vitaminet som kosttillskott. Äldre personer, eller de som genomgått magsäcksoperationer kan få problem med upptagningsförmågan av B12 och B9. Även gravida och ammande personer rekommenderas ibland att äta extra B-vitamin. De symptom som kan uppstå till följd av B-vitaminbrist är hudproblem, dålig balans och yrsel, domningar och trötthet. Vid mer allvarlig brist kan man också drabbas av anemi (blodbrist). 

 

Överdosering

För att drabbas av biverkningar från B-vitamin krävs det att man överdoserar kosttillskott. Det mesta av överskottet kommer försvinna med urinen men man kan ändå uppleva rastlöshet, illamående och sömnproblem till följd av överkonsumtion.

 

B-vitamin i mat

Olika B-vitaminämnen finns i lite olika livsmedel men fisk, fågel, skaldjur, kött, ägg och mjölk är animaliska produkter som alla innehåller B-vitamin. I vegetabiliska livsmedel finns B-vitamin i potatis, kål, bönor, spannmål, linser, frukt och bär. 

 

B-vitamin för barn 

Generellt sett finns det inga rekommendationer om att barn behöver äta tillskott av B-vitamin. En balanserad och mångsidig kost är oftast tillräckligt för att barn ska få i sig de halter av B-vitamin de behöver. Om du är gravid eller ammar är rekommendationen att äta vitamin B9 (folat) genom hela graviditeten. Det finns också multivitaminer som innehåller speciellt utvalda vitaminer och mineraler som hjälper att stötta kroppen och barnet under en graviditet. 

 

Se gärna våra andra kategorier för vitaminer och mineraleroch kosttillskott

Läs mer

Filtrera

Aktiverad filter:

  Varumärken

    

  Köp presentkort

    
  Visar 1 - 12 av 12 artiklar
  • 149,00 kr

   Bra att ta om du är väldigt aktiv, stressar och/eller utsätter din kropp för hårda påfrestningar.

   Array ( ) 1
   149,00 kr
  • 199,00 kr

   Holistic B6, B12, Folat Metylerad innehåller fyra utvalda B-vitaminformer samt metylgruppsdonatorn trimetylglycin.

   Array ( ) 1
   199,00 kr
  • 185,00 kr

   Kosttillskott som innehåller metylkobalamin, kroppens biologiskt aktiva form av B-12.

   Array ( ) 1
   185,00 kr
  • 179,00 kr

   Aktiv form av vitamin B6 från Better You för proteinomsättning, nervsystem och psykologisk funktion.

   Array ( ) 1
   179,00 kr
  • 199,00 kr

   Premium B-komplex är ett kosttillskott sammansatt för att ge ett fullt spektrum utav B-vitaminer.

   Array ( ) 1
   199,00 kr
  • 161,00 kr

   B-komplex med time release från Alpha Plus. Kroppens upptag av den aktiva substansen förlängs över en längre tidsperiod.

   Array ( ) 1
   161,00 kr
  • Metyl-B-Plex är ett kosttillskott från Alpha Plus. Innehåller B1-vitamin, B2-vitamin, niacin, B6-vitamin och B12-vitamin.

   Array ( ) 1
   350,00 kr
  • 79,00 kr

   Bjäst är en näringsjäst som odlas särskilt för kosttillskott och är rik på B-vitaminer.

   Array ( ) 1
   79,00 kr
  • 179,00 kr

   Premium Vitamin B5/Pantotensyra  från Better You bidrar till normal mental prestationsförmåga.

   Array ( ) 1
   179,00 kr
  • 179,00 kr

   Ekologisk och jästfri biotin (vitamin B7)  från better You som bidrar till normalt hår och hud.

   Array ( ) 1
   179,00 kr
  • 314,00 kr

   Liposomal B12 med folsyra från Alpha Plus med flytande fosfolipidomslutet B12-vitamin och folsyra i aktiva former.

   Array ( ) 1
   314,00 kr
  • 179,00 kr

   Premium Vitamin B12 från Better You kan bidra till minskad trötthet och utmattning. Ekologiskt och veganskt kosttillskott.

   Array ( ) 1
   179,00 kr
  Visar 1 - 12 av 12 artiklar