Zink 

Zink är en mineral och ett metalliskt grundämne och är en livsviktig komponent i våra kroppar. Det påverkar ämnesomsättningen, stärker immunförsvaret, är vitalt vid celldelning och hormonreglering och bidrar till en mer effektiv sårläkning. För dig som tränar är zink särskilt viktigt då det stimulerar både fettförbränning och muskeltillväxt. Kon...

Zink är en mineral och ett metalliskt grundämne och är en livsviktig komponent i våra kroppar. Det påverkar ämnesomsättningen, stärker immunförsvaret, är vitalt vid celldelning och hormonreglering och bidrar till en mer effektiv sårläkning. För dig som tränar är zink särskilt viktigt då det stimulerar både fettförbränning och muskeltillväxt. Koncentrationen av zink i cellerna varierar beroende på var i kroppen cellerna finns. Delar av ögat, hjärnan, musklerna, skelettet och prostatan har alla en hög zinkkoncentration. På grund av att zink ingår i enzymer som har antioxidativa effekter fungerar zink också som en antioxidant.  

 

Är zink bra för huden?

Ungefär 20% av all kroppens zink finns i huden. Hudbekymmer så som eksem, akne, hudsprickor, psoriasis, rosacea och bölder kan alla lindras av en hälsosam nivå zink i kroppen. Även naglar och hår mår generellt sett bättre när zinknivåerna är stabila. Detta kan förklaras med att zink påverkar celldelningar, alltså bildandet av nya celler, och därmed läkningen av exempelvis akne eller tillväxten av hår. 

 

Zinkbrist

Att ha en bristande zinknivå i koppen är skadligt. Tyvärr är zink den mineralvi svenskar har störst brist på. Detta beror delvis på att tarmen har svårt att absorbera zink, ett problem som förvärras av tarmsjukdomar, intolerans och celiaki (glutenallergi). Det faktum att zink spelar en stor roll i många av kroppens funktioner gör en brist på mineralet extra skadligt. Hudförändringar, försämrad sårläkning – både utvärtes och invärtes, försämrad aptit, förändrat smaksinne, mag- och tarmbesvär, nedsatt immunförsvar– zinkbrist kan få många följder. 

 

Zink i mat

Zink finns i en lång rad olika livsmedel och bör därför inte vara problematiskt att få i sig naturligt. Oavsett om man äter kött- och mjölkprodukter eller inte går det att få i sig den rekommenderade dagliga dosen via mat. Ostron och skaldjur, rött kött och inälvsmat innehåller särskilt mycket zink. Om man inte äter det finns det zink även i solrosfrön, pumpakärnor, fullkornsprodukter, baljväxter, nötter och rotfrukter så som potatis, morötter och rödbetor. Om man däremot har en väldigt ensidig kost, flera allergier eller går på en begränsad diet under en längre tid kan detta få konsekvenser för zinknivån i kroppen. 

 

Biverkningar från zink

Vid normalt, rekommenderat dagligt intag av zink (cirka 7 milligram för kvinnor och 9 milligram för män) finns inga generella biverkningar. Den Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) har fastslagit en säker övre gräns för vuxna på 25 milligram zink om dagen.

  

Zink till barn

Zinkbrist hos barn kan leda till hämmad tillväxt, försämrat infektionsförsvar och störd utvecklig. Gravida och ammande personer bör därför se till att höja sitt zinkintag till 9 milligram om dagen genom graviditeten och 11 milligram om dagen under amningsperioden. Spädbarn och barn under 2 år har ett rekommenderat dagligt intag av 5 milligram. Bröstmjölk innehåller naturligt zink, vilket även många mjölkersättningar gör. Zinkbehovet ökar sedan gradvis, når sin topp i tonåren och sjunker marginellt som vuxen.

Läs mer

Filtrera

Aktiverad filter:

  Varumärken

    

  Köp presentkort

    
  Visar 1 - 5 av 5 artiklar
  • 129,00 kr

   Bidrar till en mängd olika saker som exempelvis normal benstomme och normalt hår, hud och naglar.

   Array ( ) 1
   129,00 kr
  • 199,00 kr

   Zinksulfat från Alpha Plus. Flytande zink med bra upptag och bra om du har svårt att svälja kapslar och tabletter.

   Array ( ) 1
   199,00 kr
  • 107,00 kr

   Zink Synergi innehåller 25 mg zink med B6-vitamin och koppar.

   Array ( ) 1
   107,00 kr
  • 139,00 kr

   Lättabsorberad zink i kombination med naturligt näringsrika zinkkällor så som vetegräspulver och pumpafröprotein.

   Array ( ) 1
   139,00 kr
  • 80,00 kr

   Zink från Alpha Plus som bidrar till immunsystemets normala funktion samt normal benstomme, hår, hud och naglar mm.

   Array ( ) 1
   80,00 kr
  Visar 1 - 5 av 5 artiklar