Kalcium 

Kalcium är ett metalliskt jordämne som precis som magnesium tillhör gruppen alkaliska jordartsmetaller. Alla levande organismer behöver kalcium. Den mänskliga kroppen består till cirka 2 procent av mineralen, där det mesta, 99 procent, återfinns i skelettet och i tänderna. I övrigt innehåller även blodet kalcium. Faktiskt så fungerar skelettet s...

Kalcium är ett metalliskt jordämne som precis som magnesium tillhör gruppen alkaliska jordartsmetaller. Alla levande organismer behöver kalcium. Den mänskliga kroppen består till cirka 2 procent av mineralen, där det mesta, 99 procent, återfinns i skelettet och i tänderna. I övrigt innehåller även blodet kalcium. Faktiskt så fungerar skelettet som en slags depå där kalcium lagras för att kunna släppas ut fritt i blodet när det uppstår ett underskott. På samma sätt tar skelettet åt sig kalciumet när blodet får ett överskott.  

Därför behöver vi kalcium

Inte så förvånande är det skelettet och tänderna som har det största behovet av kalcium. Kalcium har en lång rad användningsområden och hjälper till att bygga upp och stärka skelettet. Det har också en viktig roll i nervsignalregleringen, för energiförbränningen i kroppen, för att blodet ska koagulera när vi skadar oss och i celldelningsprocessen. Dessutom aktiverar kalcium en rad olika enzymer i musklerna som hjälper till att transportera näringsämnen genom cellerna. Kalcium hjälper alltså till att reglera och aktivera flera olika processer i kroppen och spelar därför en viktig roll för vårt allmänna välmående och normala funktion. 

Kalciumbrist

Att lida brist på kalcium är vanligast bland personer över 50 år, personer med diabetes, njur- eller sköldkörtelsjukdomar, kvinnor och flickor med riklig menstruation och de som har ett högt intag av salt, alkohol, läsk, tobak och kaffe. Det finns en del andra riskgrupper men dessa är vanligen koppade till specifika sjukdomstillstånd och medicineringar. Långvarig och allvarlig brist på kalcium kan leda till benskörhet och tandlossning. Vanliga symtom på mer lindrig kalciumbrist är sådant som högt blodtryck, sömnbesvär, blödande tandkött, sköra naglar och håravfall, domningar och muskelspänningar.  

Biverkningar av kalcium

Som med många andra tillskott är kalcium i princip omöjligt att överdosera via intag av vanlig kost. Det är först vid överdosering av kosttillskott det kan bli problematiskt och då i kombination med högt intag av vitamin D. Denna specifika kombination kan leda till vad som kallas hyperkalcemi, alltså förkalkning av vävnader, njursten och njurskador. Det ska nämnas att detta är ovanligt och att vid normalt rekommenderat intag av kalcium finns inga kända biverkningar.

Kalcium i mat

Vår främsta källa till kalcium, ungefär 60 procent, är mejeriprodukter så som mjölk, ost och yoghurt. Växtbaserade alternativ till mjölkprodukter är ofta berikade med kalcium. Andra livsmedel som innehåller kalcium är sesam- och solrosfrön, mandel, nypon, nässlor, grönkål och andra bladgrönsaker.

Kalcium till barn

Under barnets första sex månader ska det få i sig tillräckligt med kalcium via bröstmjölk. Det är därför viktigt att den som ammar har ett kalciumintag som täcker både sitt eget och barnets behov. Gravida och ammande rekommenderas ett dagligt intag på 900 milligram medan spädbarn mellan 6 och 11 månader rekommenderas 540 milligram om dagen. Vid ett års ålder kan man börja ge sitt barn kalcium i form av mjölkprodukter, något som man innan detta kan behöva vara restriktiv beroende på hur känslig mage ens barn har. Kalcium är speciellt viktigt när skelettet växer, brist kan därför leda till tillväxthämning. Även tonåringar har ett förhöjt behov av kalcium just för att kroppen växer mycket under den perioden av livet. 

Läs mer

Filtrera

Varumärken

  

Köp presentkort

  
Visar 1 - 4 av 4 artiklar
Visar 1 - 4 av 4 artiklar