Eteriska oljor 

Vad är eteriska oljor?

Det finns växter som producerar olika typer av aromatiska essenser. Dessa extraheras från olika delar av växten beroende på var dofterna är mest prominenta och tillgängliga. Till exempel från barken, blommorna, bladen, fröna, rötterna eller frukten. Gemensamt för alla essenser är att de har i uppgift att dra till sig såda...

Vad är eteriska oljor?

Det finns växter som producerar olika typer av aromatiska essenser. Dessa extraheras från olika delar av växten beroende på var dofterna är mest prominenta och tillgängliga. Till exempel från barken, blommorna, bladen, fröna, rötterna eller frukten. Gemensamt för alla essenser är att de har i uppgift att dra till sig sådant som är nyttigt för växten och att stöta bort sådant som är skadligt för den. Metoden för att extrahera oljan varierar beroende på vilken växt man arbetar med, men två vanliga metoder är ångdestillation och kallpressning. Kvaliteten på den färdiga oljan beror på faktorer så som växtförhållande, klimat, skördeprocedur och framställning. Eteriska oljor skiljer sig från vegetabiliska oljor på det sättet att de inte är feta, även om de kan vara mer eller mindre trögflytande. Däremot är de alltid högkoncentrerade och skall alltid spädas ut med en så kallad basolja innan de används. Basoljor kan tillexempel vara olika typer av nötoljor.  

Användning eteriska oljor 

Olika typer av eteriska oljor har olika egenskaper och därför olika användningsområden. De kan användas och ersätta kemiska alternativ till en lång rad olika hygien- och hudvårdsprodukter. Oljans främsta användningsområde har länge varit Aromaterapi, en terapeutisk form av ångbad, aromabad, eller massage ofta med diffusers och lampor till hjälp för att sprida oljan. Aromaterapi går nämligen ut på att andas in ångan av de eteriska oljorna för att på så sätt ta tillvara deras egenskaper.

Ett annat vanligt användningsområde för eteriska oljor är hudvårdsprodukter. Även här används de för sin doft och sina olika egenskaper. Som regel ska man aldrig applicera oljorna direkt på huden, då de är mycket koncentrerade och kan irritera huden. Just hudirritation är den vanligaste bieffekten av användning av eteriska oljor. Vill man göra sin egen hudvårdsprodukt brukar man ha som riktlinje att de eteriska oljorna ska utgöra cirka 1% av den fullständiga produkten. Vissa eteriska oljor, till exempel pepparmynta och apelsinolja kan man använda som smaksättning i bak och matlagning. Även då ska man vara ytters sparsam med doseringen. 

Oljornas egenskaper

Olika oljor sägs ha olika egenskaper och därför ha sina egna speciella användningsområden. Lavendel sägs vara lugnande och avslappnande. Citrongräs används för sin fräscha doft och för att pigga upp. Tea Tree kan användas direkt på huden för att lindra insektsbett och skadad hud. Produkter som är till för att motverka akne och liknande hudåkommor kan också innehålla tea tree-olja. Mint sägs kunna hjälpa mot muskelvärk. Eukalyptus sägs ha antiseptiska egenskaper, kan användas för att ge en frisk doft till tvätt och används dessutom för att öppna upp luftvägarna vid förkylning. Cederträ sägs hjälpa mot väldigt torr eller till och med sprucken hud. De olika oljorna kan sedan kombineras för att möta mer exakta behov. 

Läs mer

Filtrera

Varumärken

  

Köp presentkort

  
per sida
Visar 1 - 12 av 48 artiklar
Visar 1 - 12 av 48 artiklar